Hoppa till huvudinnehåll
Goda råd
Goda råd

Goda råd

Vad kan jag göra åt mina klimakteriebesvär?

Här har vi samlat några goda råd för dig som vill minska dina klimakteriebesvär.

1. Rör på dig regelbundet

De flesta av oss är medvetna om att rörelse och fysisk aktivitet är bra för hälsan. Men visste du att det också har visat positiva effekter på klimakteriebesvär? Träning kan både påverka ditt humör och minska besvärande värmevallningar och svettningar. Grundregeln för fysisk aktivitet är att allt är bättre än inget och att alla former av rörelse gör gott. Men med det sagt är regelbunden och återkommande aktivitet det bästa för att få effekt av din träning. Försök att göra någonting där du får upp pulsen och blir svettig 3–4 gånger i veckan.

2. Börja göra avslappningsövningar

Om du lider av värmevallningar och svettningar kan du testa olika former av avslappningsövningar. Till exempel kan du träna på att slappna av i olika muskelgrupper med hjälp av specifika andningstekniker. Idag finns det gott om appar med övningar som du kan testa att använda på egen hand.

3. Drick mindre kaffe, te och alkohol

Drycker som kaffe, te och alkohol kan riskera att förvärra klimakteriebesvär som värmevallningar och svettningar. Alkoholhaltiga drycker kan dessutom försämra humöret och göra att du sover sämre.

4. Undvik rökning

Symtom på klimakteriet kan bli värre av att röka cigaretter. Prata med din läkare eller vårdcentral om du behöver hjälp att sluta röka.

5. Använd tunna och lösa plagg

Undvik tajta kläder i syntetiska material. Istället kan du använda flera lager av tunna, lössittande kläder, som snabbt kan plockas av efter hand som du blir varm. Att använda plagg i flera lager fyller faktiskt flera funktioner – det kan också förenkla vardagen för dig som drabbas av kylvallningar efter en värmevallning. En kylvallning kan kännas som frossa och komma lika plötsligt som en värmevallning, men gör att du börjar frysa istället för att svettas.

6. Var noga med din intimhygien

Tvätta aldrig slidan med tvål och undvik att skölja den med vatten under tiden som du duschar. Testa istället att smörja runt underlivet med en oparfymerad olja som torkas av innan du går in i duschen.

7. Behandla besvär med receptfria läkemedel

Om ditt underliv är torrt, svider eller kliar kan du behandla med särskilda läkemedel. På apoteken finns till exempel vaginalbehandlingar som kan dämpa besvären från torra slemhinnor. Du hittar också Klimadynon på apoteken, ett växtbaserat läkemedel som kan lindra symtom som vallningar och svettningar.

8. Glidmedel vid samlag

Torra slemhinnor är ett vanligt problem i klimakteriet, vilket kan skapa ett obehag vid vaginala samlag. Om du också besväras av torra slemhinnor kan du prova att använda glidmedel vid samlag.

9. Gör knipövningar

Musklerna i underlivet kan stärkas genom knipövningar, eller bäckenbottenträning som det också kallas. Övningarna kan till exempel motverka inkontinensbesvär. I en knipövning lyfts ändtarmen, slidan och urinröret uppåt och framåt – vilket gör det enklare att hålla tätt. Att få ett bra stöd från bäckenbotten ger också bättre hållning och gör överkroppen mer stabil. Övningarna kan göras i olika positioner, både stående och liggande. Det betyder att du kan genomföra träningen lite när som helst det passar dig.

10. Ät vid regelbundna tider

Du kan märka av viktökning och försämrad ämnesomsättning i klimakteriet. I övergångsåldern förändras fördelningen av fett och lagras mer på magen istället för på rumpa och lår, vilket kan leda till en ökad risk för bukfetma. Precis som att det gör gott att röra på sig regelbundet, är det bra att äta sina måltider vid ungefär samma tider. Maten du äter ska gärna bestå av mycket frukt och grönt – vilket är nyttig mat för alla människor, inte bara för den som är i klimakteriet.

11. Var snäll mot dig själv

För några personer kan klimakteriet upplevas som en turbulent tid med mycket förändring. Besvär som kraftiga svettningar, ett växlande humör eller svåra sömnproblem kan upplevas som väldigt påfrestande. Då kan det vara bra att både sänka kraven på sig själv och dra ner på tempot i vardagen om du känner dig stressad. Kom ihåg att fokusera på det som får dig att må bra!